Bakgrund

Vår bakgrund

Vi har båda vuxit upp med en föreställning om att en man ska vara en gentleman. Han ska hålla upp dörren för kvinnor och ta hand om svagare. Han ska vara respektfull och offra sig, speciellt när det gäller äldre, kvinnor och barn men även för andra. Han ska bita ihop och köra på och alltid säga att han klarar saker även när han inte gör det. Denna föreställning har vi burit med oss under vår uppväxt och vi var övertygade om att genom att bete oss på detta sätt skulle vi få den bekräftelse vi behövde från såväl vänner som partners.

Mask på, känslor av 

Under tonåren kom emellertid nya influenser in. Som pojke stod vi hela tiden inför valet att vara snäll eller hård. Valet mellan att dominera eller köras över. Snällhet som tidigare bekräftades positivt blev till något som omgivningen kunde utnyttja och i mötet med potentiella partners blev det något som förde in en i “vänskapszonen”.


Man blev inte sedd som den “tysta”. Där var man fast medan de som hade en dominerande framtoning och som tog för sig fick det dem ville. Det ledde till att nya livsregler skapades. Vi behövde bli tuffare och hårdare och bry oss mindre. Vi ville bli osårbara och härdade.


Rädslan att inte få vara med och skammen av att göra fel gjorde att vi omformade vårt beteende. Vi började köra på säkra kort. Vissa saker pratade vi aldrig med någon om. Vissa känslor visade vi aldrig. Vi satte på oss en mask. Det var ett skydd, en anpassning och det formade våra beteenden. Vissa antisociala beteenden bekräftades positivt av vissa och negativt av andra. Men det spelade mindre roll. Oavsett hur dem bekräftades så blev vi sedda. Vi kände oss sedda, men det var våra beteendena som syntes och som formade bilden av vilka vi var. Vår egen och andras.

Från att "dumgås" till att umgås

I takt med att vi växte upp fick de antisociala beteendena mindre och mindre positiv och mer och mer negativ bekräftelse. Vi hade till exempelvis lärt oss hur vi skulle invalidera andra, något som bara blev ocharmigt ju äldre vi blev. Beteenden som var roliga och som förde oss samman i tonåren blev irriterande i vuxnas ögon och skapade separation och konflikt i vuxna relationer. Återigen ställde bilden av hur vi skulle vara till det för oss. 


Vi hade turen att ha vuxna och jämnåriga omkring oss som såg bakom vårt beteende och som speglade våra positiva sidor. Som gjorde det möjligt för oss att hitta en balans mellan gentlemannen som ställde upp och offrade sig för andra och alphahanen som gick sin egen väg och som inte lät sig köras över. En omgivning som fanns där och trodde på oss och lät oss vara som vi var och testa oss fram till dem vi är idag.


Vi lärde oss att det fanns orsaker bakom våra dysfunktionella beteenden. Vi fick kunskap om hur våra känslor, tankar och beteenden hängde ihop. Vi lärde oss att stå ut med oss själva, vilket inte alltid är lätt och vi ändrade vår inställning om hur vi såg oss själva. Vi såg hur våra beteenden och vanor formades av att vi höll fast vid det som vi såg som behagligt medan vi blev beroende av att bli av med det som vi såg som obehagligt.

Läk pojken och mannen kommer fram 

Vi fick också möjlighet att utveckla och träna på de relationsfärdigheter som krävs för att våga knyta an till, lita på och komma nära andra människor. Framförallt har vi fått möjligheten att sätta ihop allt vi lärt oss till föräldrafärdigheter som gjort att vi kan vara närvarande med våra barn och på ett nyfiket och lekfullt sätt utforska omgivningen med dem. Vår erfarenhet gör att vi idag kan vägleda dem i denna skrämmande och spännande värld.   


Vår dröm är att nu ge alla pojkar det vi har fått. Vi drömmar om att de får möjlighet att utveckla de färdigheter de behöver för att våga vara nära sig själva och fungera tillsammans med andra.


Då förebygger vi pojkars våld mot sig själva, andra och samhället och gör det möjligt för ansvarsfulla, empatiska och stabila män att ta form. Något vår samhälle, land och värld akut behöver.


Driton Rama och Tyko Granberger

Copyright DIN BROR 2020

All rights reserved

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera