Vad deltagarna säger

Vad deltagarna säger

Här finner du fängslande berättelser från deltagare i DBDS, inklusive barn och ungdomar, föräldrar och utbildade färdighetstränare. Deras erfarenheter belyser DBDS-programmets påverkan.


Om du vill veta mer, kolla in våra rapporter under 'Media'-fliken.

Barn & Unga

"Det har varit bland det roligaste/bästa jag har varit med på. Och det har gjort så att jag har kommit närmare mina vänner."


"Man får bort klumpen man har i magen, och då är det lättare att gå vidare."


"Det har varit roligt och skönt att kunna snacka med vuxna och förstå hur dom tänker och vi får berätta hur vi tänker."


"Det är en grupp som gör så att ungdomar har chansen att prata om saker som man kanske inte vill prata om hemma."


”Jag är egentligen blyg och tyst men nu (efter DBDS) säger jag vad jag tycker och de andra får gilla läget, för jag får tycka vad jag vill.”


”Jag känner att jag vågar mer nu (efter DBDS), jag känner mig mer trygg för det finns alltid någon jag kan prata med.”


”Det är annorlunda nu (efter DBDS), jag är inte rädd för att få sneda blickar från andra hela tiden.”


Kontakten mellan tjejer och killar har blivit mycket bättre (efter DBDS).”


”Det brukar vara tjafs, men nu har det blivit bättre. Vi pratar om saker istället för att bråka.


"En sak som vi tog upp var hur man kan känna att man duger om man är. Att man är ok oavsett vad. För det var mycket tryck på oss unga, under den tid i ens liv då man skulle lära känna sig själv och sin egen väg.”


"Jag behöver något att göra. Det är bra att de berättar vad som är rätt och fel. De lär oss du vet, jag har hållit på med mycket. De hjälper oss, man träffar kompisar du vet."


"Det finns ingen ledare i gruppen alls. Man kan inte bli utstött, skulle det vara någon så skulle vi se till att han fick mer uppmärksamhet, så att han kände sej trygg igen. Förstår du?"


“Man gör dumma grejer för kicken, och tänker inte så mycket. Men nu tänker jag efter, inte bara så att man tänker att man skulle kunna åka fast nu, men man tänker också på vad som kan hända om man fortsätter såhär. Att man kan råka illa ut.”


"Också det är bra, man kan prata olika hemligheter med varandra. Man kan prata om allt öppet. Ofta man träffar inte folk, man kan inte prata öppet vad man tror och tänker. Det var därför jag var intresserad från början."


"Vi pratade om att söka jobb här innan. De sa att du kan inte vara hur du vill. De går mycket på attityder och hur du är som person. Efter det har vi alla ändrat attityd. Det är ju så, vi får själva resultat av att vara här, vi tar med oss det mesta ut."


“Jag har slutat hålla på med bråkiga saker saker, och ser till att få kickar från annat. Jag vet hur dumt det är och vad det kan leda till.”


"De pratar om respekt och sånt där du vet. Man kanske går på en fest, det är inte så att jag bråkar med vem som helst, du vet. Men innan jag var sådan, jag tänkte inte efter. Om någon sa nåt dumt till mej, jag gick fram och slog honom. Nu om han gör så, jag tänker efter. Jag kan hantera det, jag kan säja till honom att gå härifrån. Innan bara small det."


"Förut så var det som jag måste boxa någon om han gör något. Nu så tänker jag bara att han är som ett barn och jag kan bättre."


Konsekvenstänk är det jag kommer bära med mig från Din Bror. Jag har avstått från att följa
med och göra dumma saker tack vare Din Bror.”


"Någon berättar om något som hänt. Jag har kanske varit med om något liknande, men inte vetat hur jag skall göra. Då har jag hört någon annan, då tar jag det med mig hem. Man lär sig mycket av varandra, någon annan ger mig ord och sedan kan jag använda dem."


”Man känner sig som president när man går härifrån. Alla andra sitter i repan och flummar, man känner sig lite bättre, jag vet något ni inte vet.”


”Jag har lärt mig att allt kommer inifrån, hur man ska vara mot sig själv, andra, med guzzar, allt.”


Föräldrar till deltagande barn och unga

"Vårt barn kommer hem lyckligt efter varje session med 'DBDS'. Vi är så tacksamma för er tid och engagemang!"


"Att vara med i 'DBDS' är veckans höjdpunkt för vårt barn. Stort tack för allt ni gör!"


"Ert arbete med 'DBDS' är verkligen uppskattat. En perfekt kombination av lek och allvar som vårt barn älskar."


"Stort tack för en underbar tid med 'DBDS'. Vårt barn hade en fantastisk tid – det var en ny och spännande upplevelse!"


"Tack för att ni inkluderar vårt barn i 'DBDS'. Det är den bästa delen av högstadiet!"


"Ert arbete med 'DBDS' har varit en ovärderlig del av vårt barns liv. Som ser fram emot varje möte och kommer alltid hem inspirerad. Fortsätt sprida ert ljus och positivitet!"

Utbildningsdeltagare

"Tack för fantastiska dagar! Jag känner mig fortfarande uppfylld av den fina energin som var i gruppen och känner en sådan tacksamhet."


"Intressant och spännande utbildning som gav mig vad jag behövde för att genomföra samtalsgrupper. Genomtänkt, inspirerande och modern."


"Så intressant att det finns någon i det svenska samhället som har hunnit i kapp det vi arbetar med i vardagen och faktiskt kan diskutera detta och har verktyg som har en bas i teorin.”


"Jag skulle definitivt rekommendera denna utbildning till alla som på något sätt arbetar socialt med tanke på man får en djupare förståelse till vilka faktorer som påverkar individer vi dagligen träffar på i vår vardag på arbetsplatsen."


"Kursledaren är otroligt trygg och tydlig med en lång och djup erfarenhet av ämnet. Kursen var genomarbetad och jag känner mig nu helt redo att hålla samtalsgrupper.”


"Bra med många övningar som varvades med föreläsningen. Bra med exempel från dina egna möten med andra människor. Himla bra att lyfta fram positiva och negativa saker i det traditionella respektive moderna för att tydligt synliggöra hur det är."


“Särskilt bra var att samtalsledaren delade med sig av sina egna erfarenheter och vågade bjuda in oss i sitt liv . Att han använde sina livserfarenheter som exempel vid beskrivning av begrepp . Det gjorde det lättare att förstå och man tappade aldrig fokus ! Fantastisk och intensiv utbildning som har gett mig många nya verktyg att tänka och arbeta med ungdomar."


"Jag känner att jag fått verktyg framåt nu när vi ska skapa samtalsgrupper.
Att blanda de verktyg du lärt ut med våra befintliga verktyg bådar gott för framtiden hos oss och för alla de unga som behöver stöd i sin utmanande tillvaro."


"Grym utbildning och ledare. Konstant relevant ämne. Bästa: att det var tillåtet att skratta så mycket."

några av de Partners vi har samarbetat med